Wat is een goede werkhouding en hoe kunt u deze thuis toch creëren?

 

thuiswerken

 

Door het corona virus werken er momenteel heel veel mensen thuis. Het ontbreekt thuis vaak aan een goed ingerichte werkplek en dus wordt er voor gekozen om in de bank of aan de keukentafel te werken. Door een verkeerde werkhouding kunnen makkelijk nek- en schouderklachten ontwikkeld worden. Om er voor te zorgen dat u fit blijft geven wij u bij deze wat tips en richtlijnen voor de inrichting van een goede werkplek.

thuiswerken

Wat is een goede zithouding?

De keukentafel is vaak te hoog om aan te werken. Als u aan de tafel zit is het van belang dat u een hoek aanhoud van 90 graden voor zowel de armen als benen. Dit kunt u het beste reguleren met een goede (bureau) stoel die u in hoogte kan verstellen, of door het gebruik van kussens. De stoel staat op de juiste hoogte als de voeten plat op de grond kunnen worden gezet en de knieën zich ter hoogte van de heupen bevinden. Steun met uw rug zo goed mogelijk tegen de rugleuning, dus met de billen goed achterin de stoel en rechtop. Als u niet meer met de voeten bij de grond kunt, dan kan je gebruik maken van een krukje onder de voeten.

de laptop/pc

De bovenrand van het beeldscherm moet gelijk zijn aan  de ooghoogte. Dit betekend dat als u op een laptop werkt, deze hoger geplaatst dient te worden. Dit kan u regelen door de laptop in een daarvoor bestemde laptopstandaard te zetten of de laptop op een stapel boeken te plaatsen. De afstand tussen uw gezicht en het beeldscherm is idealiter 50-60 cm. Daarnaast is het aan te raden om met een los toetsenbord en een losse muis te werken. Het kijken op een beeldscherm gaat gemakkelijker als u haaks op de lichtinval gaat zitten. Zorg er dus voor dat het licht niet van voren of van achteren komt.

Kom in beweging!!

Over het algemeen beweeg je thuis veel minder dan op kantoor. Enkele tips om toch in beweging te komen thuis.

  • Loop een rondje of ga even staan als u aan het bellen bent.
  • Sta na ieder half uur eventjes op en haal iets te drinken of loop een rondje door de tuin. Hiervoor kunt u een wekker zetten op uw telefoon of een kookwekker gebruiken.
  • Ga een wandeling maken tijdens de lunchpauze of doe wat oefeningen.
  • Zit niet te lang in dezelfde houding.

Heeft u na het lezen van deze tips nog vragen over het inrichten van uw werkplek? Heeft u toch pijn gekregen in de nek- en schouderregio?
Neem dan contact met ons op.

Written by