Therapeutische Elastische Kousen aanmeten

Speciaal voor onze patiënten biedt Fysiotherapie Veerkracht een extra service. Namelijk het aanmeten van therapeutische elastische kousen (TEK), ofwel steunkousen genoemd. Dit kan als aanvulling op de behandeling oedeemfysiotherapie bij lymfoedeem en ook lipoedeem.

Veel mensen lijden aan opgezette, dikke en vermoeide benen of armen als gevolg van onder andere spataderen, trombose, zwangerschap of hart- en vaatproblemen. Ook na een operatie, bestraling, infectie of ongeval kunnen deze klachten optreden. Dit leidt in veel gevallen tot veneus of lymfatisch oedeem.
Behalve een goede behandeling van de oorzaak van de klacht kunnen therapeutisch elastische kousen (ook wel compressiekousen of steunkousen genoemd) ook helpen om de klachten te verminderen. Onze oedeemfysiotherapeuten hebben de mogelijkheid om u de juiste behandeling te geven en zodra een ledenmaat oedeem vrij is, kunnen zij ook een TEK aanmeten.

Werking TEK’s

Door gecontroleerde druk van de steunkous wordt het terugstromen van het vocht naar de lymfe- en bloedvaten gestimuleerd. Op die manier wordt oedeem en de gevolgen van langdurig oedeem voorkomen, verminderd en bestreden. Een steunkous wordt aangemeten als een ledemaat oedeemvrij is.

Aan- en uittrekken

Wanneer het aan- en uittrekken van de kousen moeizaam gaat, zijn er meerdere aantrekhulpmiddelen beschikbaar. In een aantal gevallen wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar.

Verwijzing

Om een afspraak te maken voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of specialist. Bij de eerste afspraak neemt u deze mee samen met uw verzekeringsgegevens. Voor alle volgende verstrekkingen van TEK’s is geen verwijsbrief meer nodig.

Vergoeding

Steunkousen worden met een verwijzing van de huisarts of specialist vergoed vanuit de basisverzekering. TEK’s worden een keer per twaalf maanden vergoed.

Fysiotek

Om deze service te kunnen bieden zijn wij aangesloten bij Fysiotek. Dit is een serviceorganisatie van en voor zelfstandig werkende oedeemtherapeuten. De service omvat de levering van een volledig pakket aan therapeutisch elastische kousen voor de behandeling van veneuze en lymfatische klachten. Op www.fysiotek.nl vindt u meer informatie

Afspraak maken

U kunt voor het aanmeten van TEK’s een afspraak maken bij een van de volgende specialisten:

 

 

 

Nicole Cleophas

 

 

 

 

 

 

 

 

Corine Goossens