Valpreventie

 

Vallen bij ouderen is een veelvoorkomend en ernstig probleem. Dit komt doordat de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren verandert naarmate men ouder wordt. Een op de drie van de thuiswonende ouderen valt minstens een keer per jaar. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals een opname in het ziekenhuis of zorgcentrum. Door een val gaan ouderen veel activiteiten vermijden, waardoor de lichamelijke conditie achteruit gaat. Hierdoor kunnen ouderen in een sociaal isolement raken, doordat ze niet meer naar buiten durven. Ouderen kunnen hierdoor hun zelfredzaamheid tijdelijk of voorgoed verliezen. Om dit te voorkomen kunt u bij ons terecht voor valpreventie.

Oorzaken van vallen bij ouderen

Ouderen bewegen trager, hebben een langzamer reactievermogen en kunnen risicovolle situaties moeilijk inschatten, dit maakt dat ouderen een hoger valrisico hebben. Andere oorzaken kunnen zijn: duizeligheid, achteruitgang van zien en horen, lage bloeddruk en te weinig bewegen. De oorzaken hoeven niet alleen lichamelijk zijn, er zijn ook buiten het lichaam oorzaken waardoor ouderen kunnen vallen. Voorbeelden zijn: gladde vloeren, teveel meubels, slechte verlichting, geen gebruik van loophulpmiddelen of verkeerde schoenen.

 

Valpreventie

Valpreventieprogramma

Als de bovengenoemde factoren u bekend voorkomen, dan kunnen wij u hierbij helpen. Wij hebben een speciaal programma opgesteld waarbij wij ouderen helpen om vallen te voorkomen en/of verminderen. Door meer inzicht te krijgen in de oorzaken van vallen in het dagelijkse leven en het opsporen van gevaren binnenhuis, kunnen onze fysiotherapeuten u helpen bij het veilig leren vallen en het verbeteren van uw looppatroon. Hierdoor wordt het valrisico beperkt.

Doel van het valpreventieprogramma

 • Je spierkracht, balans en coördinatie verbetert.
 • De angst om te vallen vermindert

Vallen verleden tijd

De inhoud van het programma: Vallen verleden tijd

Na het onderzoek, met onder andere een balans en looptest, volgt een programma van 10 lessen. Deze lessen zijn onderverdeeld in een tweetal blokken.
We beginnen met vijf lessen hindernisbaan waarbij u leert omgaan met valgevaarlijke situaties uit het dagelijkse leven. Zo leert u hoe u het beste kunt lopen op een oneffen terrein, zoals in de tuin. Ook leert u lopen op schuine hellingen, of met een dienblad of een kopje koffie. U ziet dat de situaties nagebootst worden zoals u ze thuis ook tegenkomt.

Daarnaast is het zelfs mogelijk dat een van onze ergotherapeuten bij u langs komt om te kijken of u aanpassingen in huis kunt doen. Hiermee kunt u het risico op thuis vallen nog verder verkleinen.

Het tweede blok bestaat uit vijf lessen valtraining, waarbij u leert om een val om te zetten in een rollende beweging. U kunt natuurlijk niet altijd voorkomen dat u valt, maar u kunt wel voorkomen dat u bij uw val iets breekt.

Bij beide onderdelen staat veiligheid altijd voorop! Ook als u slecht ter been bent en met een stok of rollator loopt kunt u (een deel van) het programma volgen. We passen uiteraard de oefeningen aan uw mogelijkheden aan.

Voor wie is Vallen Verleden Tijd geschikt?

Vallen verleden tijd is voor u geschikt als u:

 • Bang bent om te vallen na bijvoorbeeld een val met letsel (bv. gebroken pols, schouder of heup).
 • Vaak struikelt of valt zonder een duidelijke oorzaak.
 • Niet meer alleen een wandeling durft te maken.
 • Moeite hebt met traplopen of uit de stoel opstaan.
 • Bang bent om in een onbekende omgeving te bewegen.
 • Merkt dat u tijdens het lopen minder balans kunt bewaren.
 • Gaat vermijden om op bezoek te gaan of deel te nemen aan sociale activiteiten.

Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. U mag meedoen met Vallen Verleden Tijd als u:

 • 65 jaar of ouder bent.
 • In het verleden één of meerdere keren bent gevallen.
 • In staat bent om minimaal 15 minuten zonder hulpmiddel te lopen.
 • Geen inspanningsbeperking opgelegd heeft gekregen van de specialist.
 • Geen ernstige neurologische problematiek of osteoporose heeft.

Hoe wordt dit valpreventie programma vergoed?

Omdat duidelijk is dat het valpreventieprogramma Vallen Verleden Tijd echt werkt, wordt dit voor u in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekering. De zorgverzekeraar rekent hier 12 fysiotherapiebehandelingen voor. In uw aanvullende verzekering kunt u zien voor hoeveel behandelingen fysiotherapie u verzekert bent. Deze krijgt u dan via de zorgverzekeraar vergoed.

Als u niet of niet voldoende verzekerd bent voor fysiotherapie, dan bedragen de kosten maximaal €360,-.  Voor dit programma geldt geen eigen risico. Deze kosten hoeft u niet in een keer te voldoen! Wij bieden u een gespreide betalingsregeling aan van 3 of van  12 termijnen aan.  Na afloop van de intake zullen wij u hierover uitgebreid informeren

Afspraak maken

U kunt nu een afspraak maken met een van onze volgende specialisten

 

 

Corine Goossens,  u kunt bij haar terecht voor valpreventie en Vallen Verleden Tijd

 

 

 

 

 

 

 

Marc de groen, u kunt bij hem terecht voor valpreventie