Oedeemfysiotherapie 

 

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken en aandoeningen waarbij het lymfestelsel beschadigt raakt of niet goed werkt. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in de aanvoer en afvoer van vocht. Oedeemfysiotherapie kan in dit geval voor u uitkomst bieden.
Oorzaken voor oedeem zijn de behandeling van kanker, vaatproblematiek, een trauma of operatie, wondroos of ongelijkmatig verdeeld vetweefsel. Door het oedeem kan er pijn, een zwaar gevoel of vermoeid gevoel ontstaan in het lichaamsdeel met het overmatige vocht. Hierbij kan veranderingen van de huid ontstaan. Ook ontstaat er vaak problemen in de mobiliteit: bijvoorbeeld om iets uit het kastje te pakken of moeite met lopen.
De oedeemfysiotherapeut kan helpen bij verder onderzoek van uw klacht. De behandeling ervan door middel van oefentherapie, compressie door middel van zwachtels of therapeutisch elastische kous, manuele lymfedrainage en advisering. Waarbij er samen gewerkt wordt aan een verbeterde kwaliteit van leven en verbetering van de mobiliteit.
Gebieden waar de oedeemfysiotherapeut zich op richten zijn:
  • behandeling van lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem.
  • Verbetering van mobiliteit die verminderd is door oedeem
  • Advisering en aanmeten van compressiematerialen.

Meer informatie vind u op de website van de NVFL.

Maak een afspraak met een van de volgende specialisten:

 

 

 

 

 

 

 

Oedeemfysiotherapie

 

 

 

Corine Goossens