Duizeligheid

Soorten duizeligheid

In de fysiotherapie onderscheiden we drie soorten duizeligheid:

  • draaiduizeligheid (vertigo)
  • licht in het hoofd zijn
  • onvast gevoel in de benen

Bepaalde vormen van duizeligheid zijn goed te behandelen door middel van fysiotherapie.

Ontstaan van duizeligheid

Duizeligheid kan onder andere ontstaan door verminderde functie van het evenwichtsorgaan, duizeligheid uit de nek (cervicogene duizeligheid) of door ortstatische hypotensie. Orthostatische hypotensie is een tijdelijke daling van de bloeddruk bij opstaan.

BPPD

Een veel voorkomende vorm van duizeligheid is draaiduizeligheid (Benigne paroxysmale positie duizeligheid, kort genoemd BPPD). BPPD wordt gekenmerkt door aanvallen van draaiduizeligheid, waarbij soms misselijkheid optreed. De aanval ontstaat door een verandering van de stand van het hoofd, zoals naar voren buigen, draaien met het hoofd of in bed gaan liggen. De duizeligheid duurt enige seconden tot enkele minuten. Deze klachten ontstaan door een gruis in het evenwichtsorgaan.

Door middel van verschillende manoeuvres en oefentherapie kan het gruis in het oor verplaatst worden naar een plek waar geen duizeligheid wordt veroorzaakt. Waardoor de duizeligheidsklachten verminderd of verholpen kunnen worden.

Cervicogene duizeligheid

Cervicogene duizeligheid is duizeligheid welke wordt opgewekt door bewegingen vanuit de nek. Deze vorm van duizeligheid wordt vaak omschreven als een licht gevoel in het hoofd en een onstabiel gevoel. De duizelingen kunnen minuten tot uren aanhouden en in episodes optreden. Vaak gaat deze vorm van duizeligheid gepaard met wazig zicht, misselijkheid en nekpijn.

Cervicogene duizeligheid wordt veroorzaakt door een dysfunctie in een gewricht in de nek en spanning van de nekspieren. Een verandering op basis van een bewegingsbeperking hoog in de nek, leidt tot veranderde informatie naar het evenwichtsorgaan. Ondanks dat er geen problemen met het evenwichtssysteem zelf bestaan, kan dit toch tot duizeligheidsklachten, een verstoorde balans en onstabiel gevoel leiden.

Gebieden waar de fysiotherapeut zich bij duizeligheid op richt zijn:

  • verminderen van draaiduizeligheid door oefentherapie
  • Adviezen voor verminderen van de klachten van orthostatische hypotensie
  • Verminderen van nekklachten bij cervicogene duizeligheid

Afspraak maken

Maak nu een afspraak met een van de volgende specialisten

 

 

Nicole Cleophas

 

 

 

 

 

Duizeligheid

 

 

 

Corine Goossens