Contactgegevens 026 - 4433252 026 - 4423982 Online afspraak maken
Lettergrootte

Oedeem fysiotherapie

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in de aan- en afvoer van vocht.

 

Vocht wordt door de bloeddruk uit de venen geperst en komt zo in het weefsel terecht. De lymfevaatjes nemen het vocht dat uit de venen wordt geperst uit het weefsel op. Op het kruispunt van grote lymfvaten bevinden zich lymfknopen. De lymfknopen liggen dichtbij organen en op centrale plekken in de armen, benen en nek. Lymfeknopen worden ook wel klieren genoemd. De klieren filteren de lymfe en halen er lichaamsvreemde stoffen uit (bacterien, kankercellen, celresten, etc.). Deze lichaamsvreemde stoffen komen in de bloedbaan terecht doordat het lymfestelsel en de bloedbaan met elkaar in contact staan. Via de bloedbaan worden de lichaamsvreemde stoffen uitgescheiden door het lichaam. In de lymfklieren worden witte bloedcellen gemaakt die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem van het lichaam.

Het hele lymfesysteem valt gemakkelijk te vergelijken met een wegennet en het vocht zijn de auto's. Als er teveel auto's zijn en de wegen zijn in takt, zullen de wegen de auto?s niet kunnen verwerken en er ontstaat een file. Zijn het aantal auto's normaal, maar de wegen zijn beschadigd, dan zal zich ook weer een file vormen. Door middel van kleppen in het lymfesysteem wordt ervoor gezorgd dat het vocht niet terug kan stromen. Het lymfesysteem heeft zijn eigen snelheid waarmee het vocht wordt afgevoerd. De spieren spelen een belangrijke rol als verkeersregelaars en zorgen door middel van aanspannen en ontspannen (bewegen) dat het vocht tegen de zwaartekracht in omhoog wordt gevoerd.

Er zijn verschillende vormen van oedeem:

 • Lymfoedeem
 • Veneus oedeem
 • Lipoedeem

Oedeemfysiotherapie maakt gebruik van verschillende behandelvormen, namelijk:

 • Manuele lymfdrainage
 • Oefentherapie
 • Ademhalingsoefeningen
 • Compressietherapie, zoals bandageren en later een therapeutisch elastische kous.

De oedeemtherapeut in de praktijk is bevoegd om een FARROWwrap aan te meten. Voor meer informatie kunt u kijken op www.farrowwrap.nl

 • IMG_1796-large.jpg
  Ons zwembad

  In ons zwembad kunt u niet alleen genieten van lekker warm water, maar kunt u ook deelnemen aan oefengroepen zodat u uw spieren en gewrichten lekker soepel kunt houden.

  Meer informatie »
 • Hydro_3806656-large.jpg
  Hydrotherapie bij reuma
  Momenteel zijn we bij Fysiotherapie Veerkracht bezig met de ontwikkeling van hydrotherapie groepen voor reumapatiënten. Meer informatie »