Contactgegevens 026 - 4433252 026 - 4423982 Online afspraak maken
Lettergrootte

Valpreventie

Vallen gebeurt op iedere leeftijd. Vallen vormt een groot gezondheidsprobleem bij ouderen, omdat het vaak voorkomt en tot ernstige gevolgen kan leiden. Eén op de drie personen van 65 jaar of ouder valt minstens eens per jaar. Waarbij er jaarlijks zo’n 89.000 mensen van 65 jaar en ouder door een val in het ziekenhuis belanden. Een val kan leiden tot een botbreuk, maar kan ouderen ook angstig maken om te bewegen, waardoor zij minder snel naar buiten durven te gaan. 

 

Zorgverleners proberen ouderen met een hoge kans op vallen zo goed mogelijk op te sporen, maar missen genoeg ouderen met een hoge kans op vallen, waardoor de behandeling vaak te laat begint. Vroegtijdige behandelen met beweeg- en valpreventieprogramma’s kan het aantal vallen met bijna de helft verlagen.

Bent u bang om te vallen? U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteiten te vermijden en daarmee risico’s te verminderen. Het omgekeerde is waar! 

Binnen fysiotherapie Veerkracht wordt met 2 verschillende valpreventie programma’s gewerkt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat beide programma’s de kans op vallen te verminderen. De 2 programma’s waarmee gewerkt worden zijn: 

Otago programma

Een programma waarbij de cliënt zelfstandig een op maat gemaakt oefenprogramma uitvoert. De kans op vallen wordt hierbij met 35% verminderd. De fysiotherapeut komt 4 keer aan huis, daarna kunt u het voor u op maat gemaakte programma zelfstandig uitvoeren. Er is maandelijks telefonische contact en een halfjaarlijkse controle. De resultaten van een meta-analyse tonen aan dat het ‘Otago-oefenprogramma’ effectief is voor de preventie van valpartijen bij ouderen thuis en voor de reductie van de mortaliteit in de twaalf maanden na het begin van het programma.

Vallen verleden tijd

Een valprogramma ontwikkeld door de Sint Maartenskliniek te Nijmegen. De kans op vallen vermindert met 46%. Dit is een programma dat in de fysiotherapiepraktijk uitgevoerd wordt.

VOORAF LOOP- EN BALANSTESTEN

Voor en na het programma hebben de deelnemers individueel een afspraak bij de begeleidende fysiotherapeut. Er worden dan enkele loop- en balanstesten gedaan. Hieraan kan dan de fysiotherapeut vaststellen welk oefenprogramma het effectiefste is voor die persoon. Er wordt in groepsverband geoefend. Er zijn in totaal 10 bijeenkomsten van anderhalf uur en dat twee keer per week.

DE LESSEN ZIJN IN DRIE ONDERDELEN VERDEELD:

 1. Hindernisbaan
  Er wordt geoefend op een hindernisbaan. Deze baan bevat allerlei obstakels die men in het dagelijks leven tegenkomt.
  Er wordt zo geoefend op een ongelijke stoep, op hellingen, trappen en op plekken waar weinig bewegingsruimte is.
 2. Sport en spel
  Tijdens het sport en spelgedeelte worden de deelnemers geleerd hoe zij veilig kunnen bewegen in een drukke omgeving.
 3. Valtraining
  Tot slot wordt er geoefend met vallen. Er worden dan instructies gegeven hoe men het beste kan vallen indien dat nodig is. Door hier mee te oefenen zal zwaarder letsel door een val voorkomen kunnen worden.
 • IMG_1796-large.jpg
  Ons zwembad

  In ons zwembad kunt u niet alleen genieten van lekker warm water, maar kunt u ook deelnemen aan oefengroepen zodat u uw spieren en gewrichten lekker soepel kunt houden.

  Meer informatie »
 • Hydro_3806656-large.jpg
  Hydrotherapie bij reuma
  Momenteel zijn we bij Fysiotherapie Veerkracht bezig met de ontwikkeling van hydrotherapie groepen voor reumapatiënten. Meer informatie »